2009. január 8., csütörtök

A kárókatonákat lelövik, ugye?

Azt olvasom a helyi sajtóban, hogy annyira elszaporodtak a kárókatonák, hogy külön engedély nélkül ki lehet lőni őket, igaz, csak engedéllyel tartott fegyverrel.
Én ugyan még nem láttam kárókatonát, vagy legalábbis nem tudtam róla, hogy azt látok, viszont olvastam Gion Nándor regényét, A kárókatonák még nem jöttek vissza címűt. A kárókatona így számomra több egyszerű madárnál, de amúgy is igen érdekes a sorsa: 1979-ben még csak 50 ezer kárókatonát számoltak Európában, 1995-ben 650 ezret, 2001-ben 900 ezret, tavaly már 1,8 milliót! Nevezhetnék sikeres madárvédelemnek a kárókatonák történetét, de sajnos nem az. Ugyanis ezek a madarak - nyilvánvalóan - halat esznek, sok-sok halat, amit az emberek is szeretnek, sőt, ebből a célból tenyésztenek, amiből pedig igen sokan élnek. Szóval a kárókatonák megeszik a halgazdaságok halait, ettől pedig az emberek baromi idegesek lesznek. Ha szúnyogot ennének meg legyet, meg undok férgeket, azért nem haragudna senki, de így bizony érdekeket sértenek, s egyenes következménye a dolgoknak, hogy veszniük kell, de legalábbis ritkulniuk. De hogy hogyan, azt nem tudja és nem is meri felvállalni senki.
Az indulatok pedig gyűlnek a madarakkal és a madárvédőkkel szemben, s mit tudjuk, az ember nem az a türelmes állatfaj, saját érdekei érdekében bármire képes, mint ezen a fotón is látható, amit a lap ma közölt le itt:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése